Podkast Balkan ekspres

EP.14: ALEKSANDAR HEMON

//SLO//

V okviru podkastov Balkan ekspres, ki jih Zavod Burja izdaja v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, vam tokrat predstavljamo Aleksandra Hemona.

Književnik Aleksandar Hemon je rojen v Sarajevu 1964. leta, kjer je odrastel in kjer se je začel ukvarjati s književnostjo na Filozofski fakulteti v Sarajevu. Začetek vojne v Bosni in Hercegovini je sovpadel z njegovim bivanjem v Združenih državah Amerike. Odlučil se je tam ostati in se je nastanil v Chicagu, kjer je začel pisati v angleškem jeziku. Tako so nastale zgodbe iz njegove prve zbirke, The Question of Bruno (Vprašanje Bruna). Po tem prvencu je Hemon napisal roman Človek brez preteklosti (The Nowhere Man) in potrdil svoj novostečeni status mladega in izrazito talentiranega pisatelja.

S pisateljem se je pogovarjala Vesna Hrdlička Bergelj.

Aleksandar Hemon_Author Photo_ © Princeton University

Produkcija: Damir Hauptman, Zavod Burja 2023.

//HR//

U okviru podkastova Balkan ekspres koje Zavod Burja izdaje u suradnji sa Javnom zakladom Republike Slovenije za kulturne djelatnosti, ovaj put vam predstavljamo Aleksandra Hemona.

Književnik Aleksandar Hemon rođen je u Sarajevu 1964. godine, gdje je odrastao i gdje se je počeo baviti književnošću na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Početak rata u Bosni i Hercegovini ga je zatekao na boravku u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je odlučio ostati i nastaniti se u Chicagu, te pokušati pisati na engleskom jeziku. Iz tih pokušaja nastale su priče koje čine njegovu prvu zbirku, The Question of Bruno (Pitanje Bruna). Nakon tog vrlo zapaženog debija, Hemon je napisao roman Čovjek bez prošlosti (The Nowhere Man) i time u potpunosti potvrdio njegov novostečeni status mladog i izrazito talentovanog pisca.

Sa piscem je razgovarala Vesna Hrdlička Bergelj.

Aleksandar Hemon_Author Photo_ © Princeton University

Produkcija: Damir Hauptman, Zavod Burja 2023.

Poslušaj še ostale epizode